miércoles, 16 de diciembre de 2009

PATXARAN 2006

Va ser el primer any d’elaboració de patxaran a La Ferreria. Vaig anar a Bilbo per qüestions de feina i vaig facturar a l’avió una maleta amb tres garrafes de crema d’anís per a l’elaboració (quan encara es podien passar líquids als avions).

Les endrines les vam trobar per una banda a Gallecs, al Vallès Oriental, i per una altra a La Pobla de Lillet, al Berguedà. Al ser el primer any d’elaboració vam collir les endrines una mica verdes (per desconeixement), el que va provocar un patxaran massa aspre, verd.

Quantitat: 9 litres
Resultat: excessivament aspre, però al final en hi vam acostumar i va caure tot.

Ingredients: Crema d’anís Atxa (destileries Barañano, Amurrio – Araba, 24º), endrines, grans de cafè torrefacte i canyella.

Elaboració: a una garrafa de vidre (de les típiques d’abans de bodega de barri, protegides per un cistell de plàstic) amb capacitat de 4 litres, posar-hi 3 litres de la crema d’anís. Acabar d’omplir la garrafa amb les endrines ben netes de fulles (1/4 part de la garrafa o l’equivalent a 1 litre), uns 30 grans de cafè torrefacte i 2 branques de canyella. Deixar macerar en un lloc fresc i fosc aproximadament durant 6 mesos (normalment el patxaran s’elabora entre setembre i octubre i es comença a consumir per Pasqua).

No hay comentarios:

Publicar un comentario