miércoles, 9 de diciembre de 2009

XVII CLOTXA de la colla

Estrenem el fil de SOBRETAULA amb la XVII celebració de LA CLOTXA, un clàssic de la colla des de 1992 per a les dates del pont de la Puríssima. I encara que molts m’ho discuteixin, vam ser la primera colla al poble que ho va institucionalitzar, doncs encara que sigui un menjar molt popular i habitual a la pagesia de les Terres de l’Ebre, no ho era pas el reunir a tota la colla per gaudir d’aquest àpat.


I és que enguany, ens hem ajuntat 14 adults i 9 crios, que ja mengen més que natros.

La vespra vam fer la inauguració oficial de la jornada rostint una quarta de corder, unes salsitxes i uns xoricets a la graella de La Ferreria, ben regat amb un "Celler de Cal Ferrer 2005"

I què és la clotxa, us preguntareu els profans? La clotxa és un menjar típic de les terres de l’Ebre, que feien (i fan) els pagesos al tros per aprofitar millor la jornada, habitualment a l’hivern durant la recollida de l’oliva.

Hi ha moltes variants, però la que fem nosaltres i que crec que s’acosta més a la tradicional consisteix amb mig pa de pagès buidat de molla que farà de recipient del farcit, i que es torra per guanyar una mica de consistència. El pa es farcirà amb uns tomàquet, ceba i alls escalivats al caliu i una arengada rostida també al caliu, tot ben xafat. Tirarem un bon raig d’oli d’oliva dins el pa, i ho taparem tot amb la molla que abans hem buidat. Ja està a punt per menjar, com si fos un entrepà. Es pot acompanyar amb unes olives negres també escalivades al caliu sucades amb sal. Fàcil, senzill i exquisit.

Com que això es menja al mas, ho vam regar amb un ull de llebre jove de la Cooperativa que begut directament del carretell és elixir dels Déus.

La vetllada va acabar amb un berenar–sopar, petits i grans, d'una quarta de corder, cansalada, xoricet i salsitxa a la brasa, per saciar als reticents amb la sardina.

Bon Profit!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario